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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS REGARDING SB 95 

 
On March 19, 2021, California Governor Gavin Newsom signed Senate Bill (SB) 95. The bill became effective on 
March 29, 2021, but applies retroactively to January 1, 2021. The law creates new COVID-19 Supplemental Paid 
Sick Leave (SPSL) requirements for employers with more than 25 employees under new Labor Code Section 248.2.  
 

Note that there is substantial intersection with voluntary FFCRA payments – please refer to UCON’s revised FFCRA 
Guide for additional information. 
 
1. Which employers are covered by SB 95? 

Employers with 26 or more employees are covered by SB 95. It is not clear if this number is for nationwide 
employees or only employees in California; the conservative approach is to assume nationwide. 
 
2. If we are not covered now but if we add employees later in the year to reach 26 employees, does coverage start 

at that point or is it then retroactive to January 1, 2021? 

You would be covered by the law starting from the time you have 26 employees. 
 
3. Which employees are eligible to receive COVID-19 Supplemental Paid Sick Leave (SPSL)? 

Leave is available immediately to all employees, regardless of length of employment. It applies only to 
employees, not to bona fide independent contractors. 
 
4. Can the requirements of SB 95 be waived through collective bargaining for union employees? 

No, SB 95 does not allow a collective bargaining waiver of COVID-19 SPSL. 
 
5. When are employees entitled to COVID-19 SPSL payments? 

Employees are entitled to COVID-19 SPSL if they are unable to work or telework for any of the following reasons: 
1. Subject to a federal, state, or local quarantine or isolation order or guidelines related to COVID-19 (this 

does not include a general stay-at-home order); 
2. Advised by a health care provider to self-quarantine or self-isolate due to concerns related to COVID-19; 
3. Attending an appointment for a COVID-19 vaccine; 
4. Experiencing symptoms related to a COVID-19 vaccine and is unable to work or telework; 
5. Experiencing symptoms of COVID-19 and seeking a medical diagnosis; 
6. Caring for a family member (child, grandchild, grandparent, parent, sibling or spouse) who is subject to an 

order as in #1 above or is advised to self-quarantine as in #2 above; OR 

DISCLAIMER: 
 

This set of FAQs is intended to provide general information about the California COVID-19 Supplemental 
Paid Sick Leave law (SB 95) and legal issues relating to it. It should not be relied upon as legal advice. 

Please consult an attorney if you need formal advice. 
 

For more details, refer to the Labor Commissioner’s 
2021 COVID -19 Supplemental Paid Sick Leave FAQs. 

https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/billNavClient.xhtml?bill_id=202120220SB95
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=LAB&sectionNum=248.2.
https://www.unitedcontractors.org/sites/default/files/2021-03/FFCRA%20Guide%20-%20Voluntary%20Employer%20Payments%20for%202021.pdf
https://www.unitedcontractors.org/sites/default/files/2021-03/FFCRA%20Guide%20-%20Voluntary%20Employer%20Payments%20for%202021.pdf
https://www.dir.ca.gov/dlse/COVID19Resources/FAQ-for-SPSL-2021.html
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7. Caring for a child whose school or place of care is closed or otherwise unavailable for reasons related to 
COVID-19 on the premises. 

 

SB 95 clearly states that an employer’s obligation to provide COVID-19 SPSL is triggered “upon the oral or written 
request of the employee.” This means that employers may not require a doctor’s note or other certification from a 
health care provider, unless the employer has reason to believe that the employee is not requesting SPSL for a valid 
purpose. From March 29 onward, employers are recommended to provide this sick leave to employees if they know 
that their absence is for any of the above reasons. However, for retroactive leave that occurred between January 1, 
2021 and March 29, 2021, employers only need to take action if an employee makes an oral or written request. 
 
6. How many hours of COVID-19 SPSL payments are employees entitled to receive? 

The number of hours of COVID-19 SPSL payments depends upon the employee’s schedule: 
1. Full-Time: Employees who the employer considers to work “full time” or who were scheduled to work or 

did work on average at least 40 hours per week in the two weeks preceding the date of taking this leave are 
entitled to 80 hours of COVID-19 SPSL payments; 

2. Part-Time:  Employees with a normal weekly schedule are entitled to COVID-19 SPSL hours equal to the 
total number of hours the employee is normally scheduled to work over two weeks; 

3. Variable Hours:  If an employee works a variable number of hours, the employee is entitled to COVID-19 
SPSL equal to 14 times the average number of hours the employee worked each day in the six months 
preceding the date the employee took COVID-19 SPSL (or, if the employee has worked less than six months 
but more than 14 days, 14 times the average hours worked each day over the entire employment period); 

4. Variable Hours (New Employee):  If an employee works a variable number of hours and has worked for a 
period of 14 or fewer days, the employee is entitled to COVID-19 SPSL equal to the total number of hours 
the employee has worked for that employer. 

Any retroactive pay requested by employees is counted towards the total number of hours owed. (See Question #16 
in the DLSE FAQs.) 
 
7. Do employers need to provide any notice to employees? 

Employers must display a poster in a conspicuous place that provides notice of COVID-19 SPSL. This could include 
a job trailer, or a standing board posted by the side of the road for highway/road work. 
1. The Labor Commissioner has created a standard template poster.  
2. If employees do not go to a workplace, the employer may satisfy this requirement by giving notice through 

electronic means or by providing the employee with a physical copy. 
 
8. What actions do employers need to take with regard to paystubs? 

Beginning at the next full pay period after the law took effect, paycheck stubs need to identify the amount of COVID-
19 SPSL available and if any SPSL was paid on that paycheck, separate from any other sick leave or PTO. Your 
payroll department or payroll service should double check that they have updated their paystub forms to 
comply with SB 95. Additionally, 

• For retroactive SPSL payments, they must be made during the first full pay period after the request was made 
by the employee. 

• An employer who is entitled to an offset or credit under SB 95 (see Question #15 below) should ensure that 
the paystubs reflect such offsets. 

• Manual calculations must be made for part-time employees who work variable hours (see Question #6 
above); the calculation should be made initially with “(variable)” next to it, and it only needs to be 
recalculated when the employee actually takes SPSL. 

 

Instead of providing this information on paystubs, employers can provide employees with this information in a 
separate writing furnished to the employees on the employees’ designated pay dates. 
 
9. Who decides how many hours of COVID 19 SPSL to use? 

The employee determines how many hours of COVID 19 SPSL to use, up to the maximum number of hours 
authorized by the statute. As stated above, the employee merely needs to make an oral or written request for SPSL. 
 

https://www.dir.ca.gov/dlse/COVID19Resources/FAQ-for-SPSL-2021.html
https://www.dir.ca.gov/dlse/2021-COVID-19-Supplemental-Paid-Sick-Leave.pdf
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COVID-19 SPSL is only available if the employee is eligible as described in Questions #3 and #5 above. 
 
10. Can employers ask employees to prove that they were eligible with a medical certification? 

No. This leave is not dependent on medical certification. However, if the employer has reason to believe that the 
employee is requesting SPSL for an improper purpose, it may be reasonable to request other documentation. (See 
Question #11 in the DLSE FAQs.)  
 
11. Can employers require employees to use other paid or unpaid leave before taking SPSL? 

No. SB 95 prohibits an employer from requiring an employee to use any other paid leave unrelated to COVID-19 
before the employee uses COVID-19 SPSL. For example, employees cannot be required to use vacation, PTO or 
non-COVID sick leave before using COVID-19 SPSL. 
 
12. Can employers require employees to use SPSL when the employer needs to exclude them from the workplace 

under the Cal/OSHA COVID-19 Emergency Temporary Standard (ETS)? 

Yes. When an employee is excluded from the jobsite by their employer due to COVID-19 exposure and is entitled to 
exclusion pay, an employer may require the use of 2021 COVID-19 SPSL before providing other exclusion pay. (See 
Cal/OSHA FAQs on Exclusion Pay and Benefits for more details on exclusion pay.) 
 
13. What rate should be used for COVID-19 SPSL payments?  

Each hour of COVID-19 SPSL is to be paid at the highest of the following: 
1. The employee’s regular rate of pay for the workweek in which they are taking leave 
2. A rate calculated by dividing the employee’s total wages (not including overtime premium pay) by the total 

hours worked in the full pay periods of the prior 90 days of employment (This calculation will increase the 
regular rate for employees who received commissions, bonuses and other monetary amounts not related to 
hours worked in the prior 90 days.) 

3. The state minimum wage 
4. The local minimum wage 

 

If the employee is an exempt employee, SPSL should be calculated in the same manner as wages are calculated for 
other forms of paid leave 
 

Pay Cap:  An employer is not required to pay more than five hundred eleven dollars ($511) per day and five thousand 
one hundred ten dollars ($5,110) in the aggregate for COVID-19 SPSL payments to an employee who is entitled to 
receive COVID-19 SPSL. 
 
14. Does the hourly rate for COVID-19 SPSL payments include benefits?  

No, SB 95 standing alone does not require the payment of any fringe benefits to the Union Trust Funds. The FFCRA, 
in contrast, requires the payment of Health & Welfare contributions. Unless otherwise specified and/or paid to the 
Trust Funds, wage payments include the amounts for Vacation/Holiday/Sick Pay and Supplemental Dues/Work Fee, 
as these are part of the normal taxable wage amount. 
 
The complexity occurs when the applicable Master Labor Agreement requires fringe benefits to be paid for “all hours 
worked or paid,” not merely for “hours worked.” UCON is currently negotiating MOUs with its union partners 
concerning what fringe benefits will need to be paid, if any, in connection with COVID-19 SPSL payments. The 
following chart shows the current status.  Contact UCON Labor & Member Services if you have questions. (NOTE: 
If you are choosing to pay voluntary FFCRA payments as an offset for SB 95 requirements [see Question #15 below], 
you will need to pay in accordance with the FFCRA rules. See UCON’s Union COVID-19 Leave Pay Chart for 
comparisons.) 
  

https://www.dir.ca.gov/dlse/COVID19Resources/FAQ-for-SPSL-2021.html
https://www.dir.ca.gov/dosh/coronavirus/COVID19FAQs.html#exclusions
mailto:memberinfo@unitedcontractors.org
https://www.unitedcontractors.org/sites/default/files/2021-04/Union%20COVID-19%20Leave%20Pay%20Chart.pdf
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Requirements for Union Fringe Benefit Payments 

 

NORTHERN CALIFORNIA 
 

UNION CALIFORNIA COVID-19 SPSL 
Carpenters/Pile Drivers H&W, Vacation and Work Fee only 
Cement Masons H&W, Vacation and Supplemental Dues only 
Iron Workers PENDING 
Laborers No fringe benefits required 
OE3 No fringe benefits required 
Teamsters No fringe benefits required 

 
SOUTHERN CALIFORNIA 
 

UNION CALIFORNIA COVID-19 SPSL 
Carpenters/Pile Drivers No fringe benefits required 
Cement Masons No fringe benefits required 
Iron Workers PENDING 
Laborers PENDING 
OE12 PENDING 

 
15. What offsets/credits can employers take for other leave that they have provided or payments they have made 

for COVID-19 related reasons? 

SB 95 allows an employer to receive a credit or offset for supplemental benefits that were used to provide paid leave 
for the same reasons that employees can take COVID-19 SPSL. For example, payment of EPSL pursuant to the 
FFCRA is a permissible offset, as is payment of COVID-19 Emergency Paid Sick Leave pursuant to a Local 
Ordinance. (See Questions #16-19 in the DLSE FAQs.) 
 

Offsets or credits are not available, however, for paid sick leave that Labor Code Section 246 requires employers to 
provide. This refers to California Paid Sick Leave - the Healthy Workplaces, Healthy Families Act of 2014. All of 
UCON’s CBAs contain waivers of non-COVID California paid sick leave, but employers are subject to this for non-
union employees. 
 
16. How will SB 95 be enforced? 

The law authorizes the Labor Commissioner to impose civil penalties. For example, the Labor Commissioner can 
recover: 
• A penalty of up to $100 per offense for a willful violation of the poster requirement; 
• An administrative penalty equal to the dollar amount of leave withheld multiplied by three, or $250 (whichever 

amount is greater), up to a $4,000 aggregate penalty; 
• Where failure to comply results in other harm or a violation of rights, a sum of $50 for each day or portion thereof 

that the violation occurred or continued, not to exceed $4,000 in aggregate; and 
• Investigation and enforcement costs of not more than $50 for each day or portion of a day a violation occurs or 

continues for each employee or other person whose rights were violated.  
 

These penalty provisions are cumulative and do not preclude other remedies under applicable law; however, penalties 
for COVID-19 SPSL paystub violations are in lieu of the penalties for a violation of the general paystub statute, Labor 
Code Section 226. 
 

In addition to the penalties imposed by the Labor Commissioner, the requirements of SB 95 can be enforced through 
California’s unfair competition laws and through other statutes in much the same way as the requirements of the 
Healthy Workplaces, Healthy Families Act of 2014, which provides for paid sick leave, can be enforced. 
 
17. Do collective bargaining agreement (CBA) grievance and arbitration procedures apply? 

Depending on the specific language of the applicable CBA, individual claims for COVID-19 SPSL payments may 
be subject to the grievance and arbitration procedures. Not all CBAs have the same language with regard to use of 

https://www.dir.ca.gov/dlse/COVID19Resources/FAQ-for-SPSL-2021.html
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=LAB&sectionNum=246.
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=LAB&sectionNum=226.
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=LAB&sectionNum=226.
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the grievance procedure for statutory claims. Claims brought by the Labor Commissioner may also be subject to the 
grievance and arbitration procedures of the applicable master labor agreement; however, it is often difficult to 
convince the Labor Commissioner to recognize this CBA language. 
 

Contact UCON Labor & Member Services if you have questions about whether an individual’s claim for COVID-19 
SPSL payments is subject to the grievance procedures under the particular CBA.  
 
18. If an employee travels out of the country knowing the company requires a quarantine upon return, are they 

entitled to this pay? 

This is one area where the law is not very clear. There is an argument that an employee who travels is subject to a 
quarantine “period” within the meaning of Qualifying Reason #1 if that quarantine period is pursuant to a “guidance” 
issued by the CDC, CDPH or a local health department – even if that quarantine period is merely a recommendation 
or guidance and not a specific mandate. So, a conservative view until we hear otherwise would be to consider a travel 
quarantine as covered if it is pursuant to an official guidance. This probably does not apply if it is merely a company 
policy or requirement, but it might extend to a post-travel quarantine period to the extent it lines up with CDC, CDPH 
or local heath guidance in this regard. 
 
19. If an employee used their PTO, are we obligated to give them back PTO and use SPSL? 

The legislation is not clear about whether an employer has to go back and retroactively use SPSL for a previous 
qualifying leave, and then “credit back” PTO, regular sick leave, or other previous leave taken. A conservative 
approach to avoid risk as much as possible might be to credit back such time. 
 
20. If the employee has been terminated prior to the effective date of 03/29/21, can they come back and request 

for this pay? 

There is no guidance yet as to whether “former employees” can request retroactive payments. Some employers are 
taking the position that only current employees can make such requests, but a more conservative position would be 
to provide retroactive payments to former employees until we get clarification otherwise. 
 
21. If an employee is experiencing symptoms but gets no medical diagnosis, are we required to pay for that time 

off? 

They generally would not fall under Qualifying Reason #5 if they are experiencing symptoms but not seeking a 
diagnosis. However, they would arguably fall under Qualifying Reason #1, as state and local guidance generally 
provide that individuals with symptoms should self-quarantine. They would have a claim they are subject to a 
quarantine or isolation “period” based on federal, state or local guidance. 
 
22. Some of the employees who have taken time off for COVID related incidents filed for and received funds from 

state disability. Do we still have to pay them through SB 95? What happens with their disability? Won’t the 
state ask them for the money back? 

The DIR has not provided any guidance yet on how to handle employee requests for retroactive pay for periods when 
they may have received SDI or other government assistance. A conservative approach would be to pay the difference 
between what they received from the state and what they would have received from the employer under SB 95. 
 

mailto:memberinfo@unitedcontractors.org

